zuigcurettage

Een zuigcurettage kun je ondergaan tot 13 weken na je laatste menstruatie. De behandeling wordt gedaan door een abortusarts. De ingreep kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden, maar als je dat liever wilt kun je soms ook een roesje of algehele narcose krijgen.

Bij een zuigcurettage neem je plaats in een gynaecologische stoel. Je benen leg je in de speciale beensteunen. De arts voelt hoe je baarmoeder precies ligt en brengt een speculum (eendenbek) in de vagina. Hierdoor wordt de baarmoedermond zichtbaar, zodat deze gedesinfecteerd en verdoofd kan worden.

Meestal wordt daarna de baarmoeder­mond een klein beetje geopend om een zuigbuisje van 5 à 8 millimeter in te brengen. Daarna wordt de baarmoederholte leeggezogen. Tijdens de behandeling krijg je buikkrampen die te vergelijken zijn met hevige menstruatiepijn. Soms kan de pijn ook wat heviger zijn. Sommige vrouwen ervaren felle krampen, die meestal 2 tot 3 minuten duren. Maar andere vrouwen voelen praktisch niets. Alles bij elkaar duurt de ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

verder