Veel gestelde vragen

Over de abortuspil

Hoe lang duurt een behandeling met de abortuspil?

Voor de abortuspil moet je wat meer geduld hebben. Tijdens het eerste bezoek krijg je een medicijn dat je in de kliniek al inneemt. Dat zorgt ervoor dat het vruchtzakje in je baarmoeder loslaat en afsterft. Na 1-3 dagen neem je thuis een tweede serie pillen. Die zorgen ervoor dat je baarmoeder samen gaat trekken en dat het vruchtzakje naar buiten komt. Vaak gebeurt dat binnen een paar uur, maar het kan ook langer duren. Al met al ben je er dus een paar dagen mee bezig. Je moet voor de veiligheid iemand bij je in de buurt hebben tijdens de eerste 24 uur na het slikken van het tweede medicijn. Het risico op heftig navloeien is bij de abortuspil namelijk groter dan bij een curettage, dus moet je in geval van nood snel met een auto naar de kliniek of een ziekenhuis gebracht kunnen worden.

Wordt er ook een echo gemaakt?

Ja, tijdens het eerste bezoek wordt er een echo gemaakt om te kijken hoe lang je zwanger bent. Ook tijdens de controle, een paar weken later, wordt er nog een echo gemaakt om te controleren of de behandeling is gelukt.

Hoe groot is de kans op complicaties bij de abortuspil?

Nadat je de abortuspil hebt geslikt bestaat de kans op heftig bloedverlies. Deze kans is groter dan na een zuigcurettage.

Een abortus brengt geen schade toe aan de baarmoeder of eierstokken. Het beïnvloedt je vruchtbaarheid niet. De kans op het krijgen van kinderen is nog net zo groot als wanneer je geen abortus ondergaat.