Veel gestelde vragen

Over de zuigcurettage

Hoe lang duurt een zuigcurettage?

De behandeling duurt zelden langer dan een kwartier. Over het algemeen moet je een uur vóór de behandeling in de kliniek aanwezig zijn. Eerst krijg je een gesprek waaruit moet blijken dat je er goed over hebt nagedacht, dat je uit vrije wil naar de kliniek bent gekomen en dat de abortus voor jou noodzakelijk is. Alles wat er verder gaat gebeuren, word je uitgelegd.

Na de ingreep mag je meestal snel naar huis. Soms is het verstandiger nog 1 of 2 uur in de kliniek bij te komen en wat te drinken of te eten.


Wordt er ook een echo gemaakt?

Ja, voor de behandeling krijg je een onderzoek waarbij altijd een echo wordt gemaakt.


Doet een curettage pijn?

Hoeveel pijn het doet is moeilijk te voorspellen. Iedereen ervaart pijn namelijk anders en ook niet iedereen kan zich even goed ontspannen. De meeste vrouwen zeggen dat de pijn draaglijk is, maar anderen vinden het toch heftig. Bij een curettage duurt die pijn meestal maar kort. Je krijgt altijd een plaatselijke verdoving door middel van een paar injecties rond de baarmoedermond. Die prikjes kunnen gevoelig zijn.


Kan ik ook onder narcose?

In de meeste klinieken kun je een roesje (sedatie) krijgen. Dat is een rustgevend middel, soms in combinatie met een sterke pijnstiller. Je merkt dan van de behandeling minder tot niets. Wel kun je, wanneer je weer helder wordt, last hebben van menstruatieachtige krampen. Je kunt dan een zetpil of tabletje tegen de pijn nemen.

Bij een paar klinieken is ook algehele anesthesie (narcose) mogelijk. Je moet daarna wel wat langer in de kliniek blijven om goed uit te slapen. Als je een roesje of narcose wilt, moet je er voor zorgen dat iemand je afhaalt van de kliniek. Je mag dan namelijk niet zelf autorijden of fietsen.


Hoe groot is de kans op complicaties na een curettage?

De kans op complicaties na een abortus is veel kleiner dan na een normale bevalling. Alhoewel overal zorgvuldig en zo steriel mogelijk wordt gewerkt komt er, heel zelden, weleens een infectie voor. Om dat te voorkomen krijg je na de ingreep een recept voor antibiotica mee.

In zeer zeldzame gevallen kan bij de behandeling de baarmoeder worden beschadigd. Over het algemeen kan dat in een ziekenhuis worden hersteld.

Als je nog maar een paar dagen over tijd bent, dan is het risico groter dat bij de behandeling het nog heel kleine vruchtzakje wordt gemist. Sommige artsen raden daarom aan om niet in zo’n heel vroeg stadium te komen.

Een abortus brengt geen schade toe aan de baarmoeder of eierstokken. Het beïnvloedt je vruchtbaarheid niet. De kans op het krijgen van kinderen is nog net zo groot als wanneer je geen abortus ondergaat.