Veel gestelde vragen

Over abortus

Wat gebeurt er bij een abortus?

Bij een abortusbehandeling wordt je zwangerschap beëindigd. Dat kan op twee manieren: door middel van een zuigcurettage of met hulp van de abortuspil. Je kunt alleen voor de abortuspil kiezen wanneer je niet langer dan 9 weken zwanger bent, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Wil je dus een keuze hebben, dan moet je op tijd actie ondernemen.
Meer informatie over de zuigcurettage vind je hier.
Meer informatie over de abortuspil vind je hier.

Is abortus in Nederland toegestaan?

Ja, abortus is toegestaan als de behandeling gedaan wordt door een arts in een kliniek of ziekenhuis in het bezit van een speciale vergunning van de Minister van Volksgezondheid. Tussen het eerste gesprek dat je met een arts over je ongewenste zwangerschap hebt gehad en de behandeling zelf, moeten 5 dagen liggen. Dat is de wettelijke bedenktijd. Alle regels rondom abortus zijn vastgelegd in de ‘Wet Afbreking Zwangerschap’.

Ik ben nog geen 16, wat nu?

Als je jonger bent dan 16 jaar, heb je de handtekening nodig van tenminste één van je ouders. Als je erg bang bent voor hun reactie of het niet durft te vragen, dan kun je ook naar je huisarts. Als je niet wilt dat de huisarts er met anderen over praat, moet je dat duidelijk zeggen. Je huisarts is gebonden aan het beroepsgeheim en mag het zelfs niet aan je ouders vertellen. Als je ook niet naar je huisarts wilt, kun je contact opnemen met een abortuskliniek. Die kan je dan verwijzen naar een speciale hulpverlener, die een of meerdere gesprekken met je zal hebben.

Kan ik altijd zelf kiezen welke abortusbehandeling ik wil?

Nee, niet altijd. Dat hangt onder andere af van hoe lang je zwanger bent. Ook kunnen er medische omstandigheden zijn waardoor de arts de beslissing voor je zal maken. Maar wanneer er geen medische bezwaren zijn en je bent er op tijd bij, heb je die keuze vaak wel.

Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een zuigcurettage en de abortuspil?

Wil je de verschillen en de voor- en nadelen van beide behandelingen op een rijtje zien? Klik dan hier voor een duidelijk overzicht.

Moet ik na een abortus nog speciale leefregels in acht nemen?

Je kunt een abortus beschouwen als een flinke menstruatie; wanneer je je daartoe in staat voelt, mag je je dagelijkse bezigheden oppakken. De dag na de behandeling kun je ook gewoon naar je werk. Neem wel de antibiotica in op de voorgeschreven manier en maak de kuur helemaal af. Stop de eerste week niets in de vagina: gebruik geen tampons, geen vaginale spoeling en ga niet in bad. Ook mag je een week geen seks hebben.
Kom in ieder geval terug voor de nacontrole, ook als je je goed voelt.

Wat als er iets mis gaat na de behandeling?

Neem onmiddellijk contact op met de kliniek of je huisarts als:

- je koorts krijgt hoger dan 38,5ºC
- je flauwvalt of erg duizelig bent
- je langer dan 2-3 dagen pijn in je buik houdt
- je erg veel bloed verliest en meer dan twee maandverbanden nodig hebt in twee opeenvolgende uren. Dus het eerste uur drie verbanden en het tweede uur één, is niet erg
- je last krijgt van vies ruikende afscheiding


Moet ik de abortus zelf betalen?

Als je officieel in Nederland woont, hoef je niets te betalen. De behandelkosten worden namelijk betaald door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Neem een identiteitsbewijs en je zorgpas mee, dat is over het algemeen voldoende om gratis behandeld te worden.

Komt iemand anders te weten dat ik een abortus onderga?

Nee, absoluut niet. Er worden aan niemand inlichtingen verstrekt. Je krijgt wel een brief voor je huisarts mee (of deze wordt per post verzonden), omdat de artsen vinden dat het belangrijk is voor de nazorg dat die er van afweet. Maar als jij daar bezwaar tegen hebt, gebeurt ook dat niet. De noodzakelijke nacontrole, na twee tot drie weken, kan ook in de abortuskliniek zelf gebeuren.

Waar kan ik terecht voor een abortus?

Er zijn 16 abortusklinieken in Nederland. Voor de complete lijst klik je hier.