abortuspil

De abortuspil kun je slikken wanneer je niet meer dan 9 weken zwanger bent (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie). Eigenlijk is het geen pil, maar een serie van medicijnen die er samen voor zorgen dat de zwangerschap afgebroken wordt.

Eerste fase
Je start met 1-3 tabletten mifepriston die je inneemt in de kliniek. Dit medicijn bevat een antiprogestageen. Deze stof blokkeert de werking van het progesteron dat door je lichaam wordt aangemaakt om de ontwikkeling en innesteling van de bevruchte eicel te bevorderen. Nadat je deze tablet(ten) hebt ingenomen, ga je naar huis. Meestal merk je dan nog niet zoveel.

Tweede fase
1 tot 3 dagen daarna neem je thuis de tweede serie tabletten. Dit zijn 4 tabletten misoprostol, die je onder je tong kunt laten smelten of in de vagina kunt inbrengen. Ze bevatten prostaglandine, een stof die de baarmoeder laat samentrekken waardoor de vrucht wordt afgestoten. Dit kan pijnlijk zijn; sommige vrouwen krijgen hevige krampen en worden ook misselijk. Voor de pijn kun je pijnstillers innemen.

verder